Calciumdrankjes

Dranken aangerijkt met vitaminen en mineralen zijn een opkomend segment in de markt van functionele voeding. De gezondheidseffecten van calcium – onder andere gunstig voor de beenderen - zijn immers goed gekend door de consument. De biobeschikbaarheid van calcium varieert echter volgens het type zout waarin het in voeding voorkomt.

Een studie, die verschenen is in de ‘Journal of the American Dietetic Association’, vergelijkt de absorptie van calcium via verschillende calciumzouten. Een groep vrouwen die fruitsap consumeerde met calcium-citroenzuur en calcium-appelzuur absorbeerden 48 % meer calcium dan de groep vrouwen die fruitsap dronken met tricalciumfosfaat en calcium-melkzuur.

Onderzoekers van Leatherhead (UK) gaan verschillende calciumzouten screenen bij variërende pH, deeltjesgrootte, procescondities en aanwezigheid van andere ingrediënten zoals melkeiwitten. De verschillende calciumzouten zullen eveneens bestudeerd worden in modelsystemen zoals melk, vruchtensappen en thee. Het is ook de bedoeling om na te gaan op welke manier de verschillende modelsystemen gestabiliseerd kunnen worden bij stijgende calciumconcentraties. Tenslotte zal men de biobeschikbaarheid bepalen aan de hand van in vitro analyses.

In onderstaande tabel wordt de aanbevolen dagelijkse inname van calcium voor verschillende bevolkingsgroepen weergegeven.

Tabel: Aanbevolen dagelijkse inname van calcium voor verschillende bevolkingsgroepen

Bevolkingsgroep

Aanbevolen dagelijkse inname (mg)

0 – 11 maand

400 - 600

1 – 10 jaar

800

11 – 18 jaar

1000 - 1200

19 – 60 jaar

900

> 60 jaar

1200

Zwangerschap, borstvoeding, postmenopauze

1200


Bron: Nutriscience