Minder beroertes door foliumzuur in graanproducten

In de VS en Canada worden graanproducten sinds 1998 aangerijkt met foliumzuur. Uit een recent gepubliceerde studie in Circulation blijkt dat het aantal doden door beroertes er significant is afgenomen ten opzichte van Engeland en Wales waar graanproducten niet aangerijkt worden.

Sinds 1998 is de gemiddelde foliumconcentratie in het bloed van Amerikanen en Canadezen verdubbeld. Foliumzuur verlaagt, vooral in combinatie met vitamine B6 en B12, namelijk het homocysteïnegehalte. Er zijn aanwijzingen dat een verhoogde concentratie van homocysteïne in het bloed het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Homocysteïne wordt gevormd uit het aminozuur methionine, een bouwsteen van eiwitten dat in diverse voedingsmiddelen voorkomt.

De onderzoekers maakten gebruik van de statistieken van 1990 tot 2003. De gemiddelde sterftedaling in de VS door een beroerte lag tussen 1990 en 1997 jaarlijks op 0,3 %. Na de toevoeging van foliumzuur aan graanproducten in 1998 steeg dat naar 2,9 %. In Canada was sprake van een sterftedaling van respectievelijk 1 % naar 5,4 %. In de controlelanden Engeland en Wales veranderden de afnamepercentages niet significant.

De onderzoekers concluderen dan ook dat de resultaten van hun onderzoek de uitgangshypothese bevestigen dat een hogere foliumzuurinname het aantal doden door een beroerte vermindert.

Bron: Circulation