Consument kan zelf cafeïne verwijderen uit koffie, thee en cola

Een nieuwe technologie laat toe om cafeïne uit dranken te verwijderen met behulp van een polymeerdragend roerstokje.

De DeCaf Company (Californië, USA) patenteerde een technologie die gebruikt kan worden om het cafeïnegehalte van cafeïnehoudende dranken zoals koffie, thee of cola, te reduceren of te controleren. De consument kan hiervoor gebruik maken van een polymeer dragend roerstokje. Eén enkele roerbeweging volstaat om het cafeïnegehalte te halveren, enkele bewegingen geven al snel een reductie tot 70%.

De polymeren zijn gekend onder de benaming ‘molecularly-imprinted polymers’ (MIPs). Dergelijke polymeren zouden niet alleen op roerstokjes kunnen aangebracht worden maar eveneens aan de binnenkant van een drinkbeker. In een cafeïne houdende drank binden de cafeïnemoleculen met de polymeren waardoor ze aan de vloeistof onttrokken worden.

Een veelvoorkomende klacht bij cafeïnevrije dranken is het optreden van een chemische nasmaak of het verlies van aroma. Voor het verwijderen van cafeïne volgens het klassieke proces worden immers grote hoeveelheden koffiebonen of theebladeren behandeld met chemicaliën. Hierdoor worden niet alleen cafeïnemoleculen ontrokken maar eveneens bepaalde geur- en smaakstoffen. Bij de nieuwe technologie van de DeCaf Company worden koffiebonen of theebladeren niet chemisch behandeld waardoor minder aromastoffen verloren gaan en er veel minder aan kwaliteit ingeboet wordt.

Bron: Business week Beverage Technology& Markets