Gebruik mononatrium glutamaat (MSG) ter discussie

De smaakversterker MSG heeft geen onbesproken reputatie, maar er wordt aangenomen dat de toepassing veilig is. Een nieuwe studie linkt de stof echter met een toenemende lichaamsmassa, ongeacht de energie inname.

Onderzoek

In de INTERMAP studie werden 752 gezonden Chinese vrijwilligers tussen 40 en 59 gevolgd op het gebruik van MSG. Zo’n 82% gebruikte MSG veelvuldig in de voedselbereiding. De gemiddelde inname was 0,33 g/dag. De gemiddelde BMI van niet-MSG gebruikers lag op 22,3, de gemiddelde BMI van MSG-gebruikers lag op 23,5. Een BMI van 23 wordt als overgewicht aanzien voor de Aziatische bevolking.

Monosodium glutamaat (MSG) of mononatrium glutamaat ook bekend als Ve-Tsin of E621 wordt gebruikt als smaakversterker in veel producten. Glutamaat veroorzaakt een unieke smaakcomponent in levensmiddelen, die umami wordt genoemd. Mononatriumglutamaat komt van nature in verschillende voedingsmiddelen voor, zoals vis, vlees, melk, granen, soja, tomaten, aardappelen en in vele groenten, tomaten, paddenstoelen, Parmezaanse kaas en in blauwschimmelkaas. Tegenwoordig wordt natriumglutamaat gemaakt door bacteriële fermentatie. Als smaakversterker is het alleen werkzaam bij een pH van 5 tot 8, in eiwitrijke voedingsmiddelen en in aanwezigheid van natriumchloride. Meestal wordt het toegepast in hoeveelheden van 0,2 tot 0,5%. Hogere concentraties geven een zoete smaak.

Talrijke studies werden uitgevoerd naar mogelijke nevenwerkingen bij inname van mononatrium glutamaat, maar er kon geen wetenschappelijk verband tussen de stof en de symptomen worden aangetoond. In het algemeen kan worden geconcludeerd dat de inname van glutamaat veilig is.

 

Conclusie

De onderzoekers concludeerden dat de prevalentie op overgewicht significant hoger was bij mensen die MSG innamen. De industrie is het echter niet eens met deze studie en beweert dat er onvoldoende glutamaat bronnen in rekening gebracht zijn. Ook de toegepaste methodes worden ter discussie gebracht. Verder onderzoek inzake de relatie van MSG met overgewicht is bijgevolg vereist.

Bronnen

  • Association of monosodium glutamate intake with overweight in Chinese adults: the INTERMAP Study. K. He et al. Obesity;16(8):1875-80.
  • Mononatriumglutamaat of E621 (bron: Wageningen Universiteit)