Doe mee aan de projecten in wording uit de strategische onderzoeks/innovatieagenda

We hebben de afgelopen maanden samen met 2 programmaconsortia, bestaande uit captains of agrifood industry en lead scientists, gewerkt aan een langetermijnonderzoeksagenda (roadmaps). Eind deze maand dienen we bij Flanders' FOOD 6 projecten in voor steunaanvraag bij het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen voor de uitwerking van deze strategie. Met deze projecten willen we tools ontwikkelen en ondersteuning bieden voor bedrijven bij productontwikkeling, kwaliteits-controle en marktpositionering. Zin om mee te werken aan de oplossing voor één van volgende uitdagingen?

Hoe kunnen we producten en productgamma's aanpassen aan de smaakperceptie en voorkeuren van lokale markten, onder andere voor export? Project 'FlavourTarget' tracht een leidraad te creëren voor meer gerichte productontwikkeling naar lokale (export)markten.
Lees hier meer over 'FlavourTarget'.

De consument wil eens wat nieuws. Of het nu corn bread, carrot cake, kikkererwtenburgers of kokosmelkijs is, de basisgrondstoffen waarop we onze producten baseren kunnen wel wat meer gezonde variatie gebruiken. Een doorzoekbare database waarin de nutritionele kwaliteiten, de technologische functionaliteit en impact op product en smaak, en agro-economische eigenschappen van een waaier aan plantaardige grondstoffen kunnen gevonden worden, kan inspiratie bieden voor nieuwe producten, en de productontwikkeling een stuk efficiënter doen verlopen. Lees hier meer over 'CropExplore'.

Voor de vleesindustrie

Clostridium botulinum is een gevaarlijk beestje. Met een betrouwbare, vlot toegankelijke challenge-test kan de anticlostridiale activiteit van natuurlijke alternatieven voor nitraat/nitriet efficiënter gevalideerd worden, en de milde proces-parameters en conditioneringscondities eenvoudiger op punt gesteld worden. Lees hier meer over 'BotulinSafe'.

Genetische selectie voor het Vlaamse ‘main stream’ varken is gericht op dierprestaties en niet op vleeskwaliteit. Valt dit in relatie te brengen met kwaliteitsafwijkingen bij de productie van hoogwaardige kookham en het steeds magerder worden van varkensvlees, dat zijn limieten bereikt heeft? Project 'proTenderHam' zoekt uit welke kwaliteitvariatie typische eindbeerlijn en zeugenlijn populaties opleveren voor ham en hoogwaardige kookham en gaat na of kwaliteitsmetingen op rugspier hiervoor als ruim toepasbare merker aangewend kunnen worden. Lees meer over 'proTenderHam'

Voor de bakkerijsector

Ondanks alles wat we reeds weten over tarwe(bloem), toch blijven we vaak in de realiteit voor (onaangename) verrassingen te staan in de productie van bakkerijwaren. Hoe kennis en data van tarweveredeling, -teelt en -verwerking samenbrengen op een ICT-platform om de natuurlijke variabiliteit in de grondstof intelligenter te beoordelen, en te remediëren? Lees meer over 'WheatData'.

 

 

Wil je meer weten over deze projecten of zou je graag deelnemen? Laat hier je gegevens achter, en dan nemen we snel contact met je op!