De kennis van Napoleon verpakt in een gelatinecapsule

Napoleon eiste dat zijn soldaten soep aten, getrokken uit beenderen. De keizer van Frankrijk wist toen al dat zijn manschappen er letterlijk kracht uit putten. Een goede eeuw later start Rousselot langs het kanaal in Gent met de productie van gelatine, het mysterieuze ingrediënt uit de soep van Bonaparte. Dessertjes, gummibeertjes, filmrolletjes, gezonde maaltijden of geklaard bier: vandaag is gelatine op meerdere fronten tegelijk actief.

Gelatine is een natuurlijk element dat bijna volledig uit eiwit bestaat en een beetje vocht. De productiewijze van gelatine ligt al 100 jaar vast: partiële hydrolyse van collageen uit huid, wit bindweefsel en botten van dieren. Bij Rousselot halen ze het collageen uit de varkenshuid die ook voor menselijke consumptie geschikt zijn, wat op zichzelf genomen een zeer duurzame manier van werken is. “Dit is een goed voorbeeld van hoe voeselverliezen te reduceren”, weet Koen Weze verantwoordelijk voor de kwaliteitscontrole. “Nu geven we aan dit natuurlijke product oneindig veel nieuwe toepassingen. Het is een voedingsingrediënt, geen E-nummer. En ook al ligt dat proces al zoveel jaren vast, toch is innovatie bij ons allerminst een loos begrip. We hebben in de extractiefase heel veel water nodig, dat er op het einde weer uit moet - om super zuiver terug gegeven te worden aan de natuur - omdat gelatine als product droog op de markt komt. De laatste jaren hebben we onze energieconsumptie stevig verminderd. Dat is zowel financieel als ecologisch interessant. ”

Expertisecentrum 

Zolang er kapers op de kust zijn, blijft het Rousselot’s expertisecentrum cruciaal en zoeken medewerkers uit alle lagen van het bedrijf voortdurend naar nieuwe afzetmarkten en toepassingen voor gelatine.

Bjorn Vergauwen benadrukt maar wat graag de nuttige rol van Flanders’FOOD. “Vooral hun contacten in de voedingssector zijn voor ons goud waard. Met het concept Fortified Food brengen wij specifieke maaltijd op de markt voor 60-plussers. Het komt er op neer dat wij over een kant-en-klare maaltijd een gelatinefilm leggen. Door eenvoudige opwarming in een microgolf oven smelt de gelatine. Daardoor vermengt en verrijkt gelatine de maaltijd. Dubbel voordeel: je kan een grote groep mensen snel eten serveren en de kwaliteit van de maaltijd verbetert. Via een verkennende studie hebben we binnen het netwerk van Flanders’FOOD afgetast of daar voor ons een interessante markt ligt. Ja, dus.”

Steven Van Campenhout van Flanders FOOD vervolledigt het verhaal. “We hebben nu een nieuwe subsidiëringssysteem waarbij we werken met coöperatieve projecten. Als Rousselot samen met een partner een project ontwikkelt, blijft de kennis ook bij die twee partners zitten. Dat wordt achteraf niet publiek gemaakt. We geven hen ook de mogelijkheid om zaken af te toetsen rechtstreeks met de onderzoeker. Ze hoeven dat niet altijd te delen in de groep. Daar beslist een deelnemend bedrijf zelf over.”

 

 

Drogen met microgolven 

Bjorn Vergauwen ervaart de aangename voordelen om deel uit te maken van een kennisgroep waar ieder zijn eigen winkel verdedigd. “Het zijn ook niet altijd concurrenten. Het is vaak ook een kwestie van complementariteit. We maken ook deel uit van een groep waar we bekijken of er andere technieken zijn om het drogen meer ecologisch en duurzamer te maken. Via Flanders’FOOD hebben we nu een contact om te bekijken of dit niet kan via het principe van de infraroodgolven. Nieuwe, onbekende en interessante toepassingen: zij zorgen er voor dat wij daar op een vlotte manier kennis kunnen mee maken.”

Koen Weze draait al enkele decennia mee in de productie van gelatine en Collageenpeptiden en is bijzonder optimistisch. Hij neemt hiervoor een verrassend omschrijving in de mond. “Producten van Rousselot zijn vandaag echt sexy. Door de snoepjes uiteraard, maar zeker ook door ons gamma aan collageenproducten vermarkt onder de Peptan merknaam, voedingssupplementen dewelke de densiteit van onze beenderen ten goede komt en ook goed is voor onze gewrichten en mobiliteit. Weet je dat het ideale producten zijn voor professionele wielrenners die hun atletische vermogen willen opdrijven, daarbij geholpen door gezonde gewrichten en een verlaagd risico op blessures? In de Aziatische wereld is het gebruik van collageenpeptiden al flink ingeburgerd. Daar kunnen we de vraag nauwelijks bijhouden, en we zijn ervan overtuigd dat ook de rest van de wereld snel overstag zal gaan!”.