FLANDERS' FOOD RADAR

Results 1 - 10 of 35
 • De campagne ‘40 dagen zonder vlees’ heeft duidelijke voor- en tegenstanders. Feit is dat het een grote groep consumenten doet nadenken over hun vleesconsumptie. Waar zitten de opportuniteiten voor bedrijven om te innoveren en om nieuwe producten op de markt te brengen?
  05/04/2017
 • Wist u dat er alleen al in de Noordzee een 80-tal verschillende soorten zeewier voorkomen? Iedere soort heeft een andere samenstelling en bevat specifieke bio-actieve componenten. Het is duidelijk dat hier een zee van mogelijkheden voor ons ligt. Tijdens de kick off van het SeaConomy project werd het potentieel van zeewier aan het brede publiek voorgesteld en werd de kans geboden om zelf te experimenteren. Is uw interesse gewekt? Lees vooral verder, want ook u krijgt de kans om aan de slag te gaan met zeewier.
  15/03/2017
 • Onderzoek binnen het ENTOMOFOOD-project toont aan dat microgolfdrogen van meelwormen op industriële schaal een goed alternatief vormt voor vriesdrogen. Van groot belang is rekening te houden met de wateractiviteit om de microbiële stabiliteit van het (eind)product te garanderen. Dit artikel geeft toelichting.
  15/11/2016
 • Wereldwijd is de vraag naar zeewier sterk stijgende, maar het aanbod uit wilde oogsten loopt achter. Vele Europese landen zetten daarom in op lokale kweek van zeewier als nieuwe duurzame ondernemingsvorm. Ook in Vlaanderen is er vanuit de bedrijfswereld grote interesse in zeewier voor gebruik als voeding, in veevoeder, voedingssupplementen en andere afzetmarkten.
  14/11/2016
 • Zowel het gebruik van alternatieve granen als het gebruik van zuurdesems voor broodbereidingen zitten in de lift. En wat als we die twee trends nu eens combineerden door spontane zuurdesems te bereiden met andere bloem dan deze afkomstig van ‘klassieke’ tarwe of rogge? Krijgen we dan ‘andere’ zuurdesems en broden met een ‘ander’ karakter? Het Innocereal-project zocht het uit met gerst, haver en teff.
  26/10/2016
 • Steeds meer mensen kiezen voor plantaardige alternatieven voor zuivelproducten – soms uit noodzaak (allergie of intolerantie), soms uit overwegingen omtrent gezondheid, duurzaamheid of dierwelzijn, of soms omwille van andere overtuigingen. Hoe dan ook is het een trend waarmee de voedingsindustrie rekening houdt.
  26/10/2016
 • We eten te veel, maar vooral ook te veel van hetzelfde. Hoe langer hoe meer groeit het bewustzijn dat er een sterke link is tussen duurzame productiesystemen die gebruik maken van natuurlijke biodiversiteit, en een gezond eetpatroon.
  26/07/2016
 • Paddenstoelen en gisten, met het blote oog lijken deze twee niet op elkaar, maar beiden behoren tot het rijk van de Fungi. U denkt nu waarschijnlijk aan nummer 5 op de pizza-menukaart, maar naast een heerlijke topping te bieden voor uw pizza, hebben deze -jawel, schimmels!- , nog heel wat troeven. Een overzicht!
  08/06/2016
 • Wat is het eerste dat in u opkomt als u aan zeewier denkt? Inderdaad, niet meteen iets eetbaar waar u graag uw tanden in zet. Laat u echter niet misleiden door uw vooroordeel en kom hier meer te weten over dit nog voor velen onbekende lekkers uit de zee!
  26/04/2016
 • Er beweegt veel op de markt van voedingsmiddelen gebaseerd op insecten. Enerzijds komen er regelmatige nieuwe producten op de markt en anderzijds verschijnen er berichten in de media over supermarkten die deze producten niet meer in hun gamma opnemen. Voor de consument zijn deze tegenstrijdige berichten erg verwarrend. In dit artikel willen we de lezer laten kennismaken met het uitgebreide gamma aan producten dat verkrijgbaar is voor Belgische en Nederlandse consumenten.
  25/04/2016