FLANDERS' FOOD RADAR

Results 1 - 10 of 14
 • Kromme komkommers en misvormde appels. Hoeveel zijn er? Wie koopt ze? Wie maakt er iets lekkers mee? En hoeveel gaat er uiteindelijk verloren als voedsel voor humane consumptie? M.a.w. wat is het onontgonnen potentieel?
  27/03/2017
 • Wie tot nu toe ontsnapt is aan de Pokémon Go rage heeft waarschijnlijk vakantie genomen op een onbewoond eiland zonder wifi. Dit spelletje maakt gebruik van artificiële intelligentie om te bepalen waar en wanneer er veel mensen bij elkaar zullen zijn. Maar gelijkaardige principes zijn ook toepasbaar voor meer professionele doeleinden. Kunnen we artificiële intelligentie ook gebruiken om slimmer te produceren en voedselverliezen te beperken?
  17/08/2016
 • Voedselverlies reduceren heeft een ethische kant, maar is voor de meeste bedrijven ook een verhoging van hun rendabiliteit. Een verslag uit het werkveld n.a.v. enkele bijeenkomsten en studiedagen.
  28/06/2016
 • Te veel voeding gaat verloren in de distributieketen. Door een optimalisatie van de logistieke keten van verse voeding kunnen voedselbederf en –verspilling voor een stuk vermeden of verminderd worden, en het Vlaams Instituut voor de Logistiek wil dan ook nagaan op welke wijze dat best kan gebeuren.
  15/03/2016
 • Sedert 2014 bieden het Agentschap Ondernemen en de OVAM aan productiebedrijven een gratis individuele materialenscan aan via aanbestede adviseurs. Voor bedrijven in de voedingssector begeleidt Flanders’ FOOD deze scan mee. Een tussentijdse evaluatie van de uitgevoerde materialenscans bevestigt het belang en het potentieel van duurzaam materialengebruik.
  13/10/2015
 • Verse groenten en fruit gaan massaal verloren in de keten. Welke wapens hebben we om voedselverlies hier verder terug te dringen?
  23/03/2015
 • Het reduceren van voedselverliezen in productieomgevingen start bij het meten en opvolgen van materiaalstromen, van grondstof tot afgewerkt product. Een handige tool die ons daarbij kan helpen is een MES (Manufacturing Execution System) systeem, dat automatisch en consequent kan monitoren.
  16/12/2014
 • Voedselverliezen tegengaan optimaliseert bestaande processen en stimuleert innovatie. Een greep uit de mogelijkheden voor de voedingsindustrie.
  22/04/2014
 • Het beperken van voedselverspilling staat hoog op de politieke agenda. FoodDrinkEurope helpt bedrijven op weg via een online toolkit met nuttige tips & tricks.
  25/07/2013
 • De Europese Commissie (EC) heeft verklaard dat optimalisatie van voedselverpakking de hoofdcomponent is in een plan om voedselafval te reduceren. Binnen de Europese gemeenschap bedraagt de hoeveelheid voedselafval 89 miljoen ton of 179 kg per persoon (42 % huishoudelijke, 39 % industrieel, 14 % catering en 5 % retailers afval). Hierbij wordt gewaarschuwd dat als nu niets ondernomen wordt de hoeveelheid voedselafval zal toenemen tot 126 miljoen ton in 2020.
  13/10/2011