Meet the cobots

Cobots zorgen ervoor dat de productielijn op een flexibele manier kan geautomatiseerd worden. De mogelijkheden met cobots zijn oneindig, maar hoe begin je eraan in de praktijk? Is het echt 'plug & produce', zoals sommige fabrikanten beweren? Tijdens een recente hands-on workshop over collaboratieve robots (cobots), in samenwerking met Flanders' FOOD, begeleiden de adviseurs van Sirris de deelnemers tijdens de eerste stappen van het implementeren van een concrete opdracht.

De deelnemers van de workshop konden zelf ervaren waar de moeilijkheden en mogelijkheden liggen. Ze krijgen een eerste inzicht in wat allemaal komt kijken bij de integratie van een cobot en krijgen achteraf een guideline mee die hen zal helpen wanneer ze zelf concreet aan de slag gaan in hun bedrijf.

Na een algemene introductie over cobots, grijpers, zien of tasten, aan- en afvoer, communicatie en veiligheid werd overgegaan op een hands on workshop. Tijdens de praktijksessie gingen de deelnemers in kleine groepjes zelf aan de slag gaan met de cobots en visiesystemen: leren de cobot om een product te grijpen en verplaatsen en leren om te werken met een visiesysteem (product herkennen). Er werd ook een demo voorzien van Stäubli TX2 90 (industriële robot) en de KUKA iiwa (cobot), de deelnemers kunnen zelf even proberen/voelen/kennismaken

Finaal werd de sessie afgesloten met een sessie rond het zelf implementeren van een cobot: toelichting van de gestructureerde aanpak met verschillende do's en don'ts.