@InfluencermarketingWiki #TheOriginal #WatIsHetNu?

Social media

Influencermarketing zit sterk in de lift. Dit kan je ook zien aan de grote hoeveelheid influencers op sociale media die één of ander merkproduct gebruiken. Ze poppen steeds meer op op je scherm en je laat je hoogstwaarschijnlijk hierdoor onbewust beïnvloeden. Maar wat is influencermarketing nu juist? Is het echt zo hip? Hoe kan ik het gebruiken? Deze en nog veel vragen zullen we trachten op te lossen in deze driedelige artikelreeks.

Influencermarketing gaat viraal? 

Stel, je bent door de straten aan het wandelen en op zoek naar een restaurant om lekker te gaan eten. Je hebt keuze tussen twee restaurants. Het ene restaurant zit redelijk vol en in het andere zit slechts één koppel aan een tafeltje. De kans is redelijk groot dat je een connotatie maakt tussen de drukte in het restaurant en de kwaliteit van het eten, waardoor je in het eerste restaurant gaat eten. Of denk eens terug op de speelplaats en dat die medeleerlingen die toch net iets meer te vertellen hadden dan jij, rode sneakers droegen. Moest je dan ook niet snel die rode sneakers hebben? 

Van nature willen mensen kijken naar het gedrag van anderen om voor zichzelf de juiste keuze te kunnen maken. Zo worden we via positieve beoordelingen, ervaringen en suggesties van anderen onbewust gestimuleerd om bepaalde producten of diensten te overwegen of zelfs aan te kopen. Deze mond-aan-mondreclame kan vandaag ook online gebeuren. Hierdoor worden deze influencers steeds populairder zowel op het sociaal netwerk als bij de marketeers. 

Mensen komen tegenwoordig minder in contact met standaard reclame. De meeste mensen kijken minder TV of spoelen de reclame door. Daarnaast neemt het gebruik van papieren kranten en radio af. Het gebruik van internet daarentegen is enorm toegenomen, maar ook daar, door de opkomst van adblocker, komen veel mensen weinig in contact met reclame. Influencermarketing kan hiervoor een omweg bieden. In de kern van het woord is influencermarketing een combinatie van een aanbeveling door een ‘celebrity’ (influencer) en product placement. 

Influencers, vind ik leuk? 

Influencermarketing begint met het gebruik van een gepaste influencer. Een influencer is een persoon die actief is op sociale media. Hij/zij heeft doorheen de jaren een community opgebouwd van volgers die opkijken naar de influencers (hun ‘idool’). Op basis van de grootte van community kunnen we de influencers indelen in de volgende categoriën:

foto trekken van eten

Mega-influencer (meer dan 1 miljoen volgers) is een bekendheid, superster, ... , die algemeen goed bekend is. Een mega-influencer heeft een grote zichtbaarheid, waardoor dit gepaard gaat een hoge kost als je hem wil inschakelen voor jouw product. Mega-influencers hebben echter meestal gebrek aan authenticiteit.

Een tweede type, macro-influencers, heeft een iets kleiner publiek. Deze influencers hebben hun community opgebouwd vanuit bepaald expertise of vanuit activiteiten waarin ze zekere bekendheid werven.

Micro-influencers hebben hun kleinere community (5 000 – 50 000 volgers) opgebouwd vanuit hun sterke passie of een bepaalde hobby. Ze zijn geen publiek figuur maar zijn meestal experts of opiniemakers die in een bepaalde sector een stem hebben. Hierdoor kunnen ze de nieuwe trends vaak bepalen of voorspellen. Door de beperkte grootte van de community hebben ze een sterke en geloofwaardige relatie met hun robuuste en trouwe achterban. Zo zou de betrokkenheid 2 tot 3 keer hoger zijn dan die van mega-influencers.

Influencermarketing #trending

Bij influencermarketing ligt de focus meer op het vertellen van een authentiek verhaal rond hun eigen ‘merk’ dan op de voordelen en kenmerken van het merk dat ze promoten. Dit verhaal wordt door hun volgers beschouwd als goede raad van een vriend, waardoor de geloofwaardigheid van het bericht hoog is. De influencers geven een persoonlijke meerwaarde en vergroten het engagement van de doelgroep voor het merk. In sommige gevallen kunnen ze de moeilijker bereikbare personen van hun doelgroep bereiken. Daarnaast kan je door gebruik van influencermarketing mogelijks de volgende punten verkrijgen:

  • Verhoging van je merkimago
  • Nieuwe invalshoek voor je product of dienst introduceren
  • Nieuwe en verrassende content rond je product of dienst
  • Zichtbaarheid voor je product of dienst verhogen
  • Door de content te reposten, te delen of op andere manieren te gebruiken, hou je deze langer onder de aandacht dan bij traditionele reclame.
  • Vriendelijke call to action (bv. meer verkeer naar de website of hogere verkoop)
  • Verbetering van je positie in zoekresultaten
  • Snelle groeimarkt door de hoge return on investment

 

Influencermarketing = Beautification of traditional marketing? #Cheats

Zoals eerder aangehaald is geloofwaardigheid de grootste troef van influencermarketing. Als je boodschap waarachtig is en in lijn staat met het imago van het merk, kan de boodschap echt aanslaan en kan je de reputatie van het merk/product/dienst vergroten. Hierdoor is het beter om met influencers te werken die echt vertrekken vanuit een sterke passie en geloven in je product. Sommige influencers zijn echter fake accounts, doen het voor de natura voordelen en/of populariteit. Daarom zoek je best naar opinieleiders die hun passie verder willen ontwikkelen en hiervoor nieuwe dingen willen uitproberen. Deze personen kennen ook de wensen van hun volgers best en spelen hier ook op in.

Echter neemt volgens het onderzoek van Stichting Reclame Code de geloofwaardigheid de laatste tijd online ook af. Ze raden daarom aan om ook transparant te zijn wanneer het gaat over een betaalde post of gratis product gaat. Hierdoor weet de volger over de relatie tussen de influencer en de adverteerder en kan hierdoor ook een betere keuze maken. De relatie tussen influencer en volger wordt hierdoor ook sterker. Ten opzichte van traditionele marketing ligt hier ook de grote sterkte. Bij een TV-spot met een BV voelt men zich niet emotioneel geconnecteerd met de persoon. Maar mocht een influencer eenzelfde reclame bericht plaatsen op social media, voelen zijn/haar volgers wel deze connectie. Ze hebben nu eenmaal door de vele posts over het dagelijks leven van de influencers het gevoel dat ze deze persoon goed kennen.

Followers?

Volg jij ook foodinfluencers (min. 1K volgers)? Wij zijn hier heel benieuwd naar in het kader van het InFlOOD-project. Laat het ons weten!

Nood aan meer tekens?

Binnen enkele maanden verschijnt het volgende artikel @Influencermaketing #TheSequel. Hierin gaan we proberen dieper in te gaan op enkele influencermarketingcases.

Mocht je meer interesse hebben over Influencers en food media, Flanders’ FOOD is momenteel samen met UAntwerpen, UGent en KU Leuven begonnen aan een onderzoeksproject (InFlOOD) waarin de invloed van food media en influencers op het consumentengedrag wordt nagegaan. Deze kennis kan ervoor zorgen dat de voedingsindustrie meer tools krijgt om te communiceren met impact. Laat het ons weten!

Bronnen

https://generationm.be/vrijetijdontspanning/influencerwordendoejezo
https://newsmonkey.be/altijd-al-een-influencer-willen-worden-deze-video-legt-uit-hoe-je-dat-moet-doen/
https://join.marketing/nl/blog/influencer-worden/#/
https://www.frankwatching.com/archive/2018/08/08/de-basics-van-influencer-marketing/
https://www.frankwatching.com/archive/2019/10/10/influencer-marketing-meestgestelde-vragen-antwoorden/
https://www.adformatie.nl/influencer-marketing/power-people-laat-influencers-het-woord-doenhttps://www.dms.be/blog
https://onlyhumans.com/nl-BE/services/social-media-marketing/influencer-marketing/
https://www.awin.com/be/influencer-marketing/zo-haal-je-met-influencermarketing-en-minimale-kosten-een-groter-bereik
https://www.forbes.com/sites/forbescommunicationscouncil/2019/09/19/10-overlooked-steps-to-success-with-influencer-marketing/#16fe43d04f22
https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2019/09/24/how-to-maintain-trust-and-transparency-in-influencer-marketing/#3c8b945d4224
https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2019/10/07/11-essential-steps-businesses-should-take-when-connecting-with-influencers/#2cdd9b654acf
https://www.globalimage.be/6-redenen-waarom-influencer-marketing-must-is-merk/
https://www.globalimage.be/hoe-integreer-je-influencer-marketing-in-een-traditionele-perscampagne3/
https://newsmonkey.be/altijd-al-een-influencer-willen-worden-deze-video-legt-uit-hoe-je-dat-moet-doen/
https://www.knack.be/nieuws/belgie/is-influencer-marketing-meer-dan-een-hype/article-opinion-1421577.html
https://www.globalimage.be/6-redenen-waarom-influencer-marketing-must-is-merk/