Naar meer insecten op ons bord? 410 000 euro toegekend aan KMO's in de eetbare insecten sector

Naar meer insecten op ons bord? 410 000 euro toegekend aan KMO's in de eetbare insecten sector

ValuSect, een Europees project, heeft voor 410.000 euro aan diensten toegekend aan 17 KMO’s in Noordwest-Europa om hen te helpen hun activiteiten gericht op op insecten gebaseerde voedingsmiddelen te ontwikkelen. De voorgestelde diensten omvatten zowel technologische ondersteuning, productontwikkeling en -innovatie, aanvaarding door de consument als strategische zakelijke diensten.

De ValuSect vouchers call, die in december 2020 werd gelanceerd, was zeer succesvol: er werden 60 aanvragen ontvangen van 50 KMO's . Na drie maanden zorgvuldig beraad selecteerde het ValuSect-consortium de 17 KMO’s die bij hun evaluatie het hoogst scoorden. "We hebben verschillende criteria overwogen om de aanvragen te evalueren: formulering van het probleem, innovativiteit, beoogde resultaten, toepasbaarheid op de Noordwest-Europa regio, evenals de capaciteit van het consortium om de vragen van de KMO's te beantwoorden. We zijn over het algemeen zeer tevreden over de kwaliteit van de aanvragen", verklaart Sonja Floto-Stammen, onderzoeker aan de Fontys University of Applied Sciences, die verantwoordelijk is voor de vouchers call.

De 17 geselecteerde KMO's zijn gevestigd in het VK (6), Nederland (6), Duitsland (2), België (1), Zwitserland (1) en Frankrijk (1). Elke KMO zal diensten ontvangen van ValuSect-partners, ter waarde van 10 000, 20 000 of 40 000 euro, afhankelijk van het soort gevraagde dienst. De vouchers bestrijken een breed scala aan diensten, van de ontwikkeling van nieuwe producten op basis van krekels, de studie van de productveiligheid van insectensnacks, consumentenacceptatie, tot de analyse van de Europese markt voor insectenbedrijven.

"De vouchers zijn een geweldige kans om de ontwikkeling van de op insecten gebaseerde voedingssector in het gebied Noordwest-Europa te helpen. De analyse van de aanvaarding door de consument afhankelijk van het soort product zou de sector bijvoorbeeld kunnen helpen zich aan te passen aan de vraag", onderstreept Sabine van Miert, projectleider, Thomas More University of Applied Sciences.

Eind 2021 zal een tweede vouchers call worden gelanceerd, waarbij hetzelfde menu van diensten aan KMO's in de sector van eetbare insecten zal worden aangeboden.

 

De lijst van geselecteerde aanvragers, het dienstenaanbod en de uitleg over de voucherselectie zijn beschikbaar op onze website. 

Contact: helene.herman@alienoreu.com

Website: https://www.nweurope.eu/projects/project-search/valusect/#tab-6

Sociale media: @ValuSect (Twitter, Facebook and LinkedIn)

 

Wat is ValuSect?

ValuSect is een project dat wordt gefinancierd door Interreg Noordwest-Europa. Het ValuSect consortium zal de duurzame productie- en verwerkingstechnieken van voeding op basis van insecten verbeteren en de ontwikkelde kennis overdragen aan agro-voedingsbedrijven in Noordwest-Europa.