Radar 22/03/2019

World Class Food Production

Natuurlijke ingrediënten tegen chemisch en microbieel bederf

In het kader van clean labelproblematiek zijn voedingsbedrijven op zoek naar natuurlijke ingrediënten die chemisch en microbieel bederf in voedingsmiddelen kunnen voorkomen. Het EXTENDLIFE project licht een tipje van de sluier op!

Meer lezen

Inspiration

Waarom maar weinig productinnovaties slagen...

Unilever, Lego, P&G, Danone, Kraft, … Wat hebben al deze bedrijven gemeen? Het antwoord is: co-creatie. Co-creatie is een vorm van samenwerking, waarbij inzichten uit alle schakels uit de keten worden meegenomen en waarbij de noden van de consument centraal staan. Op die manier vergroot je aanzienlijk jouw kansen op de markt!

Meer lezen

Nieuws

En de Food Heroes award gaat naar….

Vlaanderen boven op de Food Heroes awards: Envie uit Anderlecht kaapt twee prijzen weg, waaronder de hoofdprijs!

Meer lezen

Doctoraatsbeurs, Invloed van 'Food Media' op voedselconsumptiepatronen in Vlaanderen

In het kader van een project omtrent voeding en communicatie, zoeken 1) Universiteit Antwerpen, Departement Communicatiewetenschappen van de Faculteit Sociale Wetenschappen: twee voltijdse (100%) doctoraatsstudenten 2) Universiteit Gent, Departement Marketing: een voltijdse (100%) doctoraatsstudent Over het project InFlOOD: A study about the Influence of Food Media on Food Consumption Patterns in Flanders 

Meer lezen

Resilient & Sustainable Agrifood System

Salmonella genoomsequentie leidt snel naar de (meest plausibele) besmettingsbron

Stel: bij een uitbraak van salmonella-besmettingen vindt en isoleert men de boosdoener, de specifieke stam. Dan nog valt er een hele weg af te leggen om die volledig tot zijn oorspronkelijke bron terug te traceren en op basis daarvan gepaste maatregelen te treffen. Via ‘whole genome sequencing’ van de stam en een ‘machine learning’ algoritme kan dat zoekproces voortaan een stuk sneller.

Meer lezen

Reststromen van Colruyt zijn voeder voor varkens

Met de geboorte van de eerste biggen in de nieuwe biologische varkensstal in Ruiselede ging begin dit jaar onder impuls van retailer Colruyt een bijzondere handelsrelatie van start rond biologisch varkensvlees. De grootwarenhuisketen vestigt nu de aandacht op een nieuwe samenwerking tussen haar biosupermarkt Bio-Planet en een biologische varkenshouder uit Zonnebeke. Het resultaat van deze verkorte keten is ‘zero-waste-varkensvlees’. Bio-Planet laat reststromen van haar leveranciers van bijvoorbeeld brood, kaas en plantaardige dranken namelijk verwerken tot diervoeder. Die reststromen vullen de granen aan die de bioboer op eigen akkers oogst. De mest van de varkens kan hij op zijn velden gebruiken voor groenteteelt zodat de cirkel rond is.

Meer lezen

Nutritionele verbeteringen

Erwt met hoog gehalte aan resistent zetmeel toont zijn kunnen in een interventiestudie

Onderzoekers zijn op een gerimpeld erwtentype gebotst dat ongewoon rijk is aan resistent zetmeel. Deze minder vertakte vorm van zetmeel staat bekend voor zijn positieve effecten op onze bloedsuikerspiegel en onze darmgezondheid. Het goede nieuws is nu dat een interventiestudie aantoont dat deze positieve eigenschappen zich ook doorzetten wanneer het erwtenmeel verwerkt wordt in voedingsproducten waaronder hummus, koekjes en soep.

Meer lezen

Industry 4.0

Klaar voor de toekomst als Factory of the Future?

Deze editie van VMT Food staat volledig in het teken van Factory of the Future

Meer lezen

Nieuws van de leden

“Inline” Kwaliteit Monitoring systemen

Een aantal belangrijke kwaliteitsparameters die momenteel nog regelmatig worden bepaald door eerst een staal te nemen uit het productieproces en deze vervolgens te analyseren op het labo, kunnen worden vervangen door real-time inline proces metingen. Dit kan leiden tot tijdsbesparingen, het onmiddellijk corrigeren van afwijkingen,… wat dan weer kan zorgen voor minder productverlies en een verhoogde productkwaliteit. We geven u graag een overzicht van de mogelijkheden met Endress+Hauser.

Meer lezen

IMEKOFOODS - 4th international conference on Metrology in Food and Nutrition

You are invited to the 4th international conference on Metrology in Food and Nutrition (IMEKOFOODS). The conference is a collaboration between Sciensano and Imeko TC 23, and takes place on 16-18 September 2019, at Sciensano, Tervuren, Belgium.

Meer lezen

The Food Waste Awards

Bio Bakkerij De Trog is met haar croustini's - vervaardigd van uitval baguettes -genomineerd voor de Food Waste Awards 2019. Alles hangt af van een publieke stemming!

Meer lezen