Projecten

FlavourTarget

Ontwikkeling van een begeleidende tool voor bedrijven die producten willen aanpassen aan specifieke exportmarkten

Een nieuw product op een buitenlandse markt introduceren is toch vaak een stap in het duister. Want als het product ter plaatse niet ‘in de smaak’ valt, maakt het gewoon geen kans. Voorkeuren verschillen nu eenmaal van regio tot regio. Een deel van die voorkeuren wordt gevormd door eigenschappen van ons geur- en smaakapparaat, en een deel door onze gewoonten. Maar doordat de voedingsgewoonten in dezelfde regio ook gelijkaardig zijn, zijn er wel rode draden te trekken doorheen die geografische voorkeursverschillen. Dit betekent dat ze vertaald kunnen worden naar richtlijnen, die producenten van voeding kunnen aanspreken wanneer ze van plan zijn producten te ontwikkelen voor een specifieke regionale markt, bijvoorbeeld voor export naar Zuiderse landen, of om voor elk product uit het gamma de juiste afzetmarkt te vinden.

Kennis over de generieke verschillen tussen populaties en specifiek daaraan gelinkte voorkeuren kan enerzijds teruggevonden worden in wetenschappelijke literatuur, maar informatie over voorkeuren kan ook afgeleid worden uit regionale recepturen, voedingsrichtlijnen en grondstoffenproductie- en importgegevens. Door de gefragmenteerde aard van deze gegevens en verscheidenheid aan bronnen, is het echter voor kleinere bedrijven moeilijk om te vinden wat nodig is voor marktgerichte productontwikkeling.

Door in dit project een combinatie te maken van geautomatiseerde analyse van online data en systematische screening van literatuur- en marktonderzoek beogen we om de gefragmenteerde en moeilijk bereikbare informatie om te zetten in een gebruiksvriendelijke online tool (webapplicatie), die de gevonden informatie op een visueel bevattelijke manier voorstelt en de productontwikkeling in de juiste richting kan sturen. De eerste versie van deze tool zal voor de deelnemers al beschikbaar zijn na 1.5 jaar van dit 3-jarige project.

RESULTAAT

De online tool zal informatie weergeven op verschillende niveau’s:

 • Land/regio gebonden info: Gegevens over de algemene voorkeuren van de lokale populatie van de gekozen regio:
  • Smaak- en perceptieverschillen ten opzichte van de Vlaamse bevolking
  • Voedingsgewoonten - Veelgebruikte grondstoffen in de regionale populatie
 • Product gebonden info (in regio/land): Gegevens over de voorkeuren van de lokale populatie in een bepaalde productcategorie
  • Populaire producten binnen deze categorie in de regio
  • Kenmerken van deze populaire producten in de categorie.

Een mogelijke interpretatie van deze tool wordt weergegeven in onderstaande figuren.

Bedrijven kunnen aanduiden voor welke regio en welke productgroep zij de voorkeuren (ten opzichte van de Vlaamse consument) beter willen leren kennen. Dit kan zowel op wereldniveau (groter afgebakende regio’s), met mogelijkheid om in te zoomen op verschillende regio’s in Europa en ook binnen België.

Als resultaat krijgen ze de algemene karakteristieken van de populatie te zien (veelgebruikte ingrediënten en smaakvoorkeuren; links in onderstaande figuur), en na verder inzoomen de specifieke voorkeuren binnen een bepaalde productgroep (populaire producten en hun karakteristieken; rechts in onderstaande figuur).


Door te laten zien welke producten in het desbetreffende land populair zijn, gecombineerd met een visuele voorstelling van belangrijke karakteristieken (bv. aan de hand van een wordcloud) kan in een oogopslag inzicht verkregen worden in de richting die het product kan/moet uitgaan. Hierbij kan ook veel inspiratie opgedaan worden om nieuwe combinaties of producten te maken die waarschijnlijk wel zullen aanslaan bij de lokale bevolking.

Omgekeerd zal het ook mogelijk zijn om voor een product met bepaalde eigenschappen, of dat goed scoort op een bepaalde markt (binnen- of buitenland), te kunnen kijken in welke landen dit product het óók goed zal doen, zoals geïllustreerd in onderstaande figuur.

VOOR WIE EN WAAROM?

A/ VERWERKENDE INDUSTRIE (B2C): MIDDELGROTE EXPORTERENDE BEDRIJVEN

 • Chocole
 • Dranken
 • Diepgevroren groenten, fruit en aardappelen
 • Bakkerij en biscuiterie: koekjes, diepvriesproducten en voorverpakte bake-off producten
 • Zuivel en vlees: kaas, charcuterie
 • Sauzen, snacks, desserts, confiserie, ...

Vooral middelgrote en grotere bedrijven met voldoende R&D capaciteit halen met deze tool een hoop direct toegankelijke informatie in huis.

B/ DIENSTVERLENERS EN INGREDIËNTENLEVERANCIERS

 • Leveranciers van aroma’s en textureerders
 • Marktonderzoeksbureaus en smaakonderzoeksbureaus
 • Productontwikkelingsbureaus

De kleinere bedrijven doen doorgaans beroep op hun leveranciers en dienstverleners voor (advies over) het aanpassen van producten naar nieuwe markten. Voor deze leveranciers en dienstverleners kan deze tool hulp bieden bij het geven van deze adviezen, en daardoor een waardevolle aanvulling vormen op het dienstverleningspakket.

Laat je interesse blijken!

Vul dit formulier in, en dan nemen we zo snel mogelijk contact op!

Deelnemen

Het project heeft een looptijd van 3 jaar (na twee jaar is de tool afgewerkt). Voor deelname worden volgende (maximale) bijdragen per jaar vooropgesteld.

 • Kleine bedrijven (< 50 wknrs): max 2000 euro per jaar
 • Middelgrote bedrijven (51-250 wknrs): max 3000 euro per jaar
 • Grote bedrijven (>250 wknrs): max 5000 euro per jaar