FLANDERS' FOOD RADAR

Results 1 - 10 of 200
 • Uien horen tot de belangrijkste tuinbouwgewassen die wereldwijd toepassing vinden in de meest diverse gerechten. Door het gebruik van EMAP-verpakte versneden uien hoef je bij het kokkerellen géén traan te laten. Bovendien wordt steeds duidelijker onder welke proces-, verpakkings- en bewaaromstandigheden kleur, smaak, aroma, gezondheidsbevorderende bioactiviteiten en microbiologische kwaliteit op peil kunnen gehouden worden.
  27/06/2018
 • We drinken als Vlaming gemiddeld zo’n 52,7 liter melk per jaar, ofwel 1,44 deciliter per dag. Maar heeft u al eens stilgestaan bij de weg die melk aflegt van koe tot in uw glas? En de technieken die gebruikt worden om melk langer houdbaar te maken? In dit artikel hebben we het over de eerste stadia van het productieproces én over enkele vervelende beestjes die de kop kunnen opsteken!
  08/06/2017
 • Zowel zuivel-, bakkerijproducten als groenten en fruit hebben een microstructuur. Inzicht in deze structuren en in de veranderingen ervan door processing, kunnen helpen om de kwaliteit van het voedingsproduct te verbeteren. Dit onderzocht ILVO als partner in het ‘TomFood’ project.
  15/05/2017
 • Dry aging, een term die menig vleesliefhebber maar al te goed kent. En hoewel dry aging de laatste jaren aan een heuse comeback bezig is, ontstond het concept al eeuwen geleden. Maar wat houdt dry aging juist in? En waarom is het één van dé vleestrends van dit moment?
  30/01/2017
 • Op zoek naar alternatieven voor fosfaten in vlees-, bakkerij-, kaasproducten en frisdranken. Welke ingrediënten en/of technologieën zij het meest beloftevol?
  16/03/2016
 • Niemand is van fan van chemicaliën in zijn eten, de consument wil het liever niet zien, en de producent verkoopt ook liever producten die een zekere naturel hebben. Maar op gebied van bewaarmiddelen is het vaak een noodzakelijk kwaad. Of zijn er natuurlijke alternatieven?
  04/02/2016
 • De fysische structuur van emulsies wordt in belangrijke mate bepaald door de grootte van de druppels en hun verdeling in de continue fase. Via lage-resolutie NMR kan dit op onverdunde stalen opgemeten worden. De techniek biedt niet enkel nieuwe mogelijkheden voor productontwikkeling en kwaliteitsanalyse maar is, door zijn niet destructief karakter, ook erg nuttig voor houdbaarheidstesten.
  03/02/2016
 • Hoe vordert het onderzoek naar niet-thermische verwerking? De 3 belangrijkste ontwikkelingen van deze workshop worden hier voor u samengevat en toegelicht: over plasma, hyperbaric storage en ultrasone golven.
  16/12/2015
 • Vele levensmiddelen worden verpakt onder gemodificeerde atmosfeer om de kwaliteit te behouden en de houdbaarheid te verlengen. De gassamenstelling in de verpakking kan echter snel veranderen als gevolg van ademhaling of de interactie van het product met micro-organisme en ook omdat een verpakking nooit 100% hermetisch gesloten is. Hoe kan je nu controleren of de gassamenstelling in de verpakking nog optimaal is? En kan je dit inline doen voor elke individuele verpakking die van de band rolt? SAFETYPACK, een Europees project, werkt aan een inline lasergebaseerde sensor die dit mogelijk moet maken.
  31/08/2015
 • Verse groenten en fruit gaan massaal verloren in de keten. Welke wapens hebben we om voedselverlies hier verder terug te dringen?
  23/03/2015