FLANDERS' FOOD RADAR

Results 1 - 10 of 160
 • Voor gefrituurde snacks is caloriereductie altijd een uitdaging. Bij zogenaamde stapelchips, die bereid worden op basis van een aardappelvlokkendeeg, is dat niet anders. Fundamenteel onderzoek naar de moleculaire dynamiek van zetmeel en water tijdens het frituurproces leverde echter een nieuwe basis voor en verschillende opties om de caloriedensiteit te verminderen. Een doorbraak die een artikel in Nature Food waard was.
  09/12/2020
 • Sensorische kwaliteitscontrole op grondstoffen of eindverpakkingen door verpakkingsproducenten of als ingangscontrole bij voedingsbedrijven kan een belangrijke troef zijn om verpakkings-gerelateerde smaakafwijkingen in verpakte voedingsmiddelen te vermijden. Taints kunnen immers leiden tot terughaalacties, imagoverlies en belangrijke economische schade voor voedingsproducenten.
  07/01/2020
 • Hoe kan je suiker verminderen in een formulering en toch voedingsmiddelen en dranken produceren die voldoende zoet smaken?
  16/05/2018
 • We zetten varkentjes in om naar truffels te speuren, en honden om op zoek te gaan naar criminele verdachten of drugs. Terwijl we het eigenlijk misschien even goed zelf zouden kunnen…
  07/06/2017
 • Dry aging, een term die menig vleesliefhebber maar al te goed kent. En hoewel dry aging de laatste jaren aan een heuse comeback bezig is, ontstond het concept al eeuwen geleden. Maar wat houdt dry aging juist in? En waarom is het één van dé vleestrends van dit moment?
  30/01/2017
 • Sensorische eigenschappen zijn primordiaal voor het succes van een voedingsmiddel. De combinatie van sensorische analyse en instrumentele aromaprofilering leidt tot een efficiëntere en consumentgerichte productontwikkeling en -optimalisatie van voedingsmiddelen.
  17/03/2016
 • De meningen over rookcondensaten of vloeibare rook zijn verdeeld, en dat komt voornamelijk door onwetendheid. Tijd dus voor een klare kijk. Daarom organiseerde de Food Pilot, het applicatie- en analysecentrum van Flanders’ FOOD en ILVO, samen met specialisten van Red Arrow, Gernal en de KU Leuven een workshop over het toepassen van rookcondensaten, of liquid smoke.
  15/04/2015
 • MSG heeft een slechte reputatie in de media en bijgevolg ook bij het grote publiek, ook al is er niet echt een wetenschappelijk onderbouwde reden voor. Maar nu haalt ook eens iets positief over MSG de kranten.
  11/02/2015
 • Smaken verschillen – en de genetica verklaart de voorkeur. Het kennen van de genetische smaak’print’ of smaakafdruk (cfr. fingerprint of vingerafdruk) opent nieuwe deuren voor gepersonaliseerde voeding en diëten.
  19/08/2014
 • Door toevoeging van specifieke hartige aromacomponenten kan zoutperceptie bij natrium-gereduceerde voedingsmiddelen versterkt worden.
  19/09/2013