Nieuws

 • Het interclusterproject Enzymares, ondersteund door Catalisti, De Blauwe Cluster en Flanders' FOOD, zal een toolbox ontwikkelen om de ontdekking van enzymen te versnellen en de time-to-market voor nieuwe enzymen te verkorten. De innovatieve toolbox zal bijdragen aan het succes van enzymen als duurzame biokatalysatoren en zal bedrijven ondersteunen bij het verduurzamen van hun processen en producten.
  11/06/2021
 • Om nieuwe bouwstenen te ontwikkelen voor functionele flexibele verpakkingen bundelen belangrijke innovatieve spelers uit de verpakkingswaardeketen vanaf dit jaar de krachten in het TRUCE-project. Ze werken daarbij ook aan een protocol om de recycleerbaarheid van verpakkingen te beoordelen. De innovaties die dit project nastreeft op het vlak van end-of-life van plastic verpakkingen zijn een belangrijke stap op weg naar een circulaire economie.
  11/06/2021
 • Het Flanders' FOOD team werd dit jaar versterkt door zes nieuwe collega's. Dieter, Ellen, Ilke, Veerle, Karl en Sarah kwam je waarschijnlijk al tegen op een online event of vergadering. Indien niet krijg je hier alvast de korte samenvatting!
  11/06/2021
 • Flanders’ FOOD is op zoek naar een Accounting & Finance Business Partner die de managing director en het team aan innovatiemanagers ondersteunt in zowel financiële accounting, analyse, controle en financiële rapporteringen voor de organisatie.
  27/05/2021
 • Vanaf april 2021 ondersteunt het ValuSect-project niet alleen de ontwikkeling van activiteiten gericht op eetbare insecten, maar breidt het project zijn onderzoek en kennisoverdracht uit tot insecten als diervoeder. Eind 2021 zal een extra oproep voor vouchers gelanceerd worden die KMO's met activiteiten in de sector van insecten als diervoeder de kans biedt om ondersteuning te krijgen bij de ontwikkeling van hun bedrijf.
  21/05/2021
 • Wil je als bedrijf een onderzoeks- of ontwikkelingsproject opstarten in de blauwe bio-economie? Wil je graag samenwerken met andere bedrijven of kennisinstellingen uit verschillende landen in Europa?
  20/05/2021
 • Geen idee hoe hieraan te beginnen? Of heeft u reeds een aantal stappen gezet en bent op zoek naar nieuwe (Europese) partners, innovatie tools of communicatiesteun naar derde partijen? Dan bent u aan het juiste adres!
  20/05/2021
 • Wil je je bedrijf eens spiegelen aan een Factory Of The Future? Zoals je misschien al weet scoren zij minstens '4 op 5' op elk van de 7 sleuteltransformaties. Hoe hoog zou jij nu scoren? Flanders' FOOD kan, dankzij het #Industriepartnerschap, een 'FOF-Scan' uitvoeren aan een gunstig tarief. De methodiek is gebaseerd op de vragen die ook de kandidaten voor een FOF-award voorgeschoteld krijgen, maar in een 'light' vorm, zodat je op korte tijd zeer bruikbare inzichten voor je verbeteracties krijgt. Interesse gewekt? Lees er meer over.
  07/04/2021
 • Voedselveiligheid staat al heel lang bovenaan de agenda van onze voedingsbedrijven. Maar waar de focus vroeger vooral op reactieve maatregelen lag, gaat die steeds vaker naar de preventieve beheersing van voedselveiligheid. Voorkomen is beter dan genezen met andere woorden! Om bedrijven hierbij te helpen, slaan academici en de voedingssector de handen in elkaar met het innovatieproject Q-DNA. Wij gingen aan tafel met Liesbeth Jacxsens, professor aan de UGent en onderzoeker binnen Q-DNA, over één van de pijlers van het project: het belang van voedselveiligheidscultuur.
  06/04/2021
 • Nieuwe mogelijkheden onderzoeken dat is de scope van het DEMETER project, een ERA-NET onderzoeksproject van FACCE SURPLUS ter valorisatie van second-class groenten en bijproducten van de groenteverwerkende industrie. De focus in het DEMETER project ligt op de valorisatie van wortelen, de belangrijkste groente bij Verduyn, maar ook andere groenten zoals brocolli, kool, knolselder en komkommer worden onderzocht. Deze groeten en hun bijproducten kunnen gebruikt worden als grondstoffen voor soepen en sappen én als bron van functionele ingrediënten (voedingsvezels)verkregen door bioraffinage van groente afvalstromen.
  02/04/2021
 • De toekomst van Vlaanderen is digitaal. Deze omslag is een enorme groeiopportuniteit voor onze voedingsbedrijven - groot en klein -, want het maakt hen productiever, kosten-efficiënter en innovatiever.
  17/03/2021
 • Wordt u ook vrolijk van het projectacroniem HappyCliMi? Terecht, want het project, met start op 1 april 2021, heeft volgende concrete doelstellingen met een positieve impact: Het reduceren van enterische methaanemissies bij melkvee door een aangepaste voederstrategie, de valorisatie van nevenstromen uit de agrovoeding (evenals nieuwe grondstoffen) als veevoer, passend in die voederstrategie. Misschien maakt uw bedrijf straks ook deel uit van deze nieuwe Vlaamse kringlopen?
  17/03/2021
 • Om de positieve impact van voeding op gezondheid te vergroten in Vlaanderen, investeert Vlaams minister van Innovatie en Landbouw Hilde Crevits via Flanders’ FOOD € 95.200 in infrastructuur. Deze investering omvat € 31.200 voor een MicroWavePilot en € 64.000 voor de NuHCaS Kitchen Pilot die dit jaar in gebruik worden genomen in het Huis van de Voeding in Roeselare. Bijkomende financiering vanuit EFRO voor deze infrastructuur omvat € 190.395. Ook VLAIO geeft € 996.625 steun voor collectief onderzoek.
  08/03/2021
 • Minister Crevits lanceert de Vlaamse Eiwitstrategie. De ambitie is om tegen 2030 tot een meer duurzame, diverse en toekomstgerichte eiwitvoorziening te komen met plaats voor dierlijke, plantaardige en andere, nieuwe eiwitten. Flanders' FOOD is een partner om, als speerpuntcluster van de agrovoedingsindustrie, deze strategie mee uit te rollen via innovatie en onderzoeksprojecten waar samenwerking centraal staat.
  23/02/2021
 • Vlaamse voedingsbedrijven transformeren hun fabrieken tot hoogtechnologische sites die klaar zijn voor de uitdagingen van de toekomst. Dat bevestigen de ‘Factory of the Future Awards’, waar met Danone Rotselaar en Cargill Izegem opnieuw twee voedingsbedrijven in de prijzen vallen. Ook de specialist in diervoederadditieven Nuscience (Royal Agrifirm Group), die in 2017 al laureaat was, zag zijn award herbevestigd. Opvallend: de drie laureaten verwijzen naar de centrale rol van de medewerkers in dat transformatieproces.
  23/02/2021
 • België en zijn frieten, het is al heel lang een uitstekende combinatie en tot ver over de grenzen gekend. Duurzame productie van gefrituurde aardappelen, groenten, vlees of vis vraagt heel wat kennis, ontwikkeling en samenwerking door onderzoekers en bedrijven. Daarom neemt Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster voor de voedingsindustrie in Vlaanderen, het voortouw met de opstart van een frituurlijn op pilootschaal. Minister Crevits ondersteunt dit initiatief met een co-financiering van 138.620 euro.
  05/02/2021
 • De webinar "Successful transition from fossil to bio-based products", gegeven in kader van het BIOSWITCH project is nu ook online te bekijken (in het Engels).
  03/02/2021
 • Flanders’ FOOD is op zoek naar 2 innovatiemanagers. Gedreven en gepassioneerde mensen die Vlaamse voedingsbedrijven overtuigen om hun grenzen te verleggen zodat ze nieuwe producten, processen en bedrijfsmodellen ontwikkelen en implementeren. Flanders’ FOOD wenst de excellente wetenschappelijke kennis in Vlaanderen te laten renderen zodat onze bedrijven kunnen groeien en verder exporteren.
  16/12/2020
 • Model2Bio is een nieuw Europees project dat een beslissingsondersteunend systeem zal ontwikkelen op basis van wiskundige modellen om nevenstromen uit de agrovoedingsindustrie beter te valoriseren. Het project is gestart op 1 mei 2020 en duurt 3 jaar. Flanders’ FOOD is partner in het project en zal interessante projectresultaten voorstellen bij de Vlaamse agrovoedingsbedrijven.
  04/12/2020
 • Het Europese project S3FOOD sloot in September 2020 zijn eerste voucher call af. Meer dan 1,5 mio euro werd toegekend aan 51 KMO’s betrokken in 44 projecten. Voedingsbedrijven, technologieaanbieders en ontwikkelaars van digitale oplossingen slaan de handen in elkaar om digitale antwoorden te vinden voor concrete uitdagingen van voedingsbedrijven. Kans gemist denk je? Helemaal niet! Op 9 December opent de 2de S3FOOD voucher call. Opnieuw is er 1,3 mio euro beschikbaar voor exploratie, validatie en applicatie projecten.
  02/12/2020