Achter de schermen van de Food Pilot

Achter de schermen van de Food Pilot zijn bedrijven, voedingsexperten en technici druk in de weer. Hoogst confidentiële plannen worden er doorsproken, over nieuwe recepten, productietechnieken, en het oplossen van problemen. Hieruit volgen vele experimenten in de proeffabriek (470/jaar), analyses in het labo (23.000/jaar), opvolging en adviezen. Precies 8 jaar geleden opende de Food Pilot haar deuren, als een samenwerking van ILVO en Flanders’ FOOD en groeien de activiteiten ieder jaar.

We werpen een blik op de productievloer van de proeffabriek. Daar worden dagelijks experimenten uitgevoerd voor 2 à 3 bedrijven. Een team van 5 operatoren en procesingenieur Estelle De Paepe voeren die pilootproeven uit, terwijl het bedrijf een handje toesteekt. We kijken even mee aan het UHT toestel waar sterilisatietesten gebeuren met een nieuwe proteïnedrink. In een voormiddag worden 4 batchen van 30 L getest. Vooraf werd grondig besproken met het bedrijf welke warmtewisselaar gekozen wordt, welke procesparameters meest geschikt zijn, wie de grondstoffen bestelt, en welke recepten getest worden. Het resultaat zijn 20 flesjes van elke batch, een verslag van de proef, en eventueel analyseresultaten van microflora, pH, smaak of, reologie of samenstelling. Het bedrijf leert hieruit zeer veel i.v.m. de haalbaarheid van de productie.

Er zijn verschillende meeting rooms. In ééntje treffen we Katleen Coudijzer aan, manager van de Food Pilot, en Els Van Coillie, expert houdbaarheid. Ze hebben een kennismakend gesprek met een bedrijf. Ze wensen een nieuw product op de markt te brengen, maar stellen de vraag hoé ze het precies kunnen maken, en of een houdbaarheid van 6 maanden bereikt kan worden?”. Het recept, de productietechnieken, bewaring, en kwaliteit komen uitgebreid aan bod tijdens het gesprek. Over veel zaken kan al meteen richting worden gegeven. Maar, daarnaast kiest het bedrijf om te starten aan een langer traject, met zowel adviezen, piloottesten, laboanalyses, als doorverwijzingen. Intake gesprekken zijn gratis, en voor testen ontvangen ze een gedetailleerde offerte. Katleen en Els bekijken mee welke subsidies mogelijk zijn, zoals de KMO portefeuille met 30 tot 40% subsidie.

food pilot

Ondertussen in de proeffabriek, stuurt procesingenieur Estelle een onderhoud aan van een machine. Want in een volledig uitgeruste proeffabriek is onderhoud een permanente uitdaging. Er zijn immers meer dan 50 processingtoestellen, een volledig stoomleidingennet, perslucht, koeling en conditionering.

In een andere meeting room treffen we Geert Van Royen aan, projectmanager vleesverwerking en eiwitdiversificatie, die samen met zijn team van onderzoekers de uitbreiding van het extrusietoestel bespreekt. Er is geïnvesteerd in een high moisture extrusion module om plantaardige eiwitten te textureren. De expertise hieromtrent wordt opgebouwd intern alsook geëxploiteerd samen met bedrijven.

In de proeffabriek is ook een persexperiment aan de gang, aangestuurd door Nathalie Bernaert, projectmanager plantaardige verwerking. Reststromen van fruit worden geperst in de zoektocht naar een lekker en stabiel houdbaar sap. Deze proeven gebeuren in de context van een collectief EU project. Stalen worden afgeleverd in het labo voor analyse van kleur, microbiologie en stabiliteit. Ook hier zijn innovaties in de maak.

food pilot
food pilot

In de hal met de mixers bespreekt Karen Verstraete de workshop over “Mixing oplossingen voor de voedingsindustrie”, die doorging op 17 oktober 2019. In de voormiddag ging deze over de colloidmolen, en in de namiddag over de high shear vacuüm mixer. Samen met de toestelfabrikant en Bart Van Damme (Flanders’ FOOD) wordt gekozen welke demo’s worden getoond… Het worden chocomelk, koude geëmulgeerde saus, groentesalsa, notencrème en smoothie. Het werd een smakelijke workshop!

Vandaag op de agenda staat ook een lunchmeeting tussen Lieve Herman, Afdelingshoofd ILVO-Technologie en Voeding en CEO Food Pilot, en Inge Arents, directeur Flanders’ FOOD. Dit gaat over toekomstvisie, mogelijke investeringen, en het onderhouden van de goede samenwerking met de neuzen in dezelfde richting.