FLANDERS' FOOD RADAR

NuHCaS platform mobiliseert € 1.400.000 aan investeringen om voeding in de Vlaamse zorg te optimaliseren

  Om de positieve impact van voeding op gezondheid te vergroten in Vlaanderen, investeert Vlaams minister van Innovatie en Landbouw Hilde Crevits via Flanders’ FOOD € 95.200 in infrastructuur. Deze investering omvat € 31.200 voor een MicroWavePilot en € 64.000 voor de NuHCaS Kitchen Pilot die dit jaar in gebruik worden genomen in het Huis van de Voeding in Roeselare. Bijkomende financiering vanuit EFRO voor deze infrastructuur omvat € 190.395. Ook VLAIO geeft € 996.625 steun voor collectief onderzoek.

  Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw

  "Onze investeringen in onderzoek en innovatie zorgen voor een beter leven van de Vlamingen. Voeding en gezondheid belangen ons allemaal aan, elke dag opnieuw. Door deze twee werelden nog dichter bij elkaar te brengen, kunnen we heel wat vooruitgang boeken. De investeringen die hier worden aangekondigd in het Huis van de Voeding in Roeselare, moeten leiden tot nieuwe innovatieve concepten en producten die de wisselwerking tussen voeding en gezondheid verder zullen versterken."

  Op 9 februari 2021 werd de samenwerkingsovereenkomst van het platform Nutrition Health Care System (NuHCaS) ondertekend door Flanders’ FOOD, ILVO, VIVES Hogeschool, TUA WEST en POM West-Vlaanderen. Deze partners bundelen hun krachten om via een systemische benadering de voedings-, zorg- en gezondheidssector te ondersteunen. Dit doen ze door middel van op feiten gebaseerde kennis op te bouwen en onderzoek uit te voeren naar de invloed van voeding op onze gezondheid. In dit kader zijn recent 2 infrastructuurprojecten en 1 onderzoeksproject in uitvoering gegaan die financieel ondersteund worden door Vlaanderen. Lees meer over het NuHCaS kennisplatform: www.nuhcas.be

  Jan Vander Stichele, voorzitter raad van bestuur Flanders’ FOOD

  "We zijn trots dat we vanaf de start mee kunnen bouwen aan het NuHCaS platform. Het is belangrijk dat we vanuit (West-) Vlaanderen een centrum kunnen uitbouwen voor het onderzoek naar de link tussen voeding en gezondheid. Essentieel hierbij is dat dit onderzoek geïmplementeerd wordt en het dus voor en ook door de voedingsbedrijven en zorgactoren gebeurt. De installatie van de eerste pilootinfrastructuur en de opstart van het eerste onderzoeksproject bieden hiervoor een uitstekende start."

  In het Huis van de Voeding in Roeselare zorgen 2 investeringsprojecten NuHCaS Kitchen Pilot (totaalbudget 320.000 euro) en MicroWavePilot (totaalbudget 156.000 euro) voor een uitbreiding van de infrastructuur ten dienste van de voedings- en zorgsector. Provincie West- Vlaanderen investeert 40.000 euro in de Kitchen Pilot en 23.400 euro in de MicroWavePilot. Deze infrastructuur wordt gehuisvest in de nieuwe FR&D Hall (Food Research & Development Hall) waarvan de officiële opening wordt verwacht tegen de zomer. Beide investeringsprojecten zijn een initiatief van Flanders’ FOOD met de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO Vlaanderen), Provincie West-Vlaanderen, Huis van de Voeding, VIVES Hogeschool, ILVO, TUA West, diverse organisaties uit de zorgsector en sector van bereide maaltijden en Flanders’ FOOD. Lees meer over deze projecten NuHCaS KitchenPilot en MicroWavePilot.

  Jean de Bethune, gedeputeerde Provincie West-Vlaanderen

  “Ruim 10 jaar geleden startte de Provincie West-Vlaanderen een eerste reeks projecten op om vanuit Midden-West-Vlaanderen de brug te slaan tussen de voedingsindustrie en onderzoek & ontwikkeling. Het NuHCaS-platform is een mooi resultaat van die inspanningen, die op haar beurt nieuwe opportuniteiten voor de toekomst van onze voedingsindustrie uitzet.”

  Het FoodCare project is een collectief onderzoeksproject van speerpuntcluster Flanders’ FOOD samen met ILVO en VIVES Hogeschool. Dit onderzoek startte 1 januari en ontvangt € 996.625 ondersteuning van VLAIO. Het doel is om maaltijden en maaltijdcomponenten te ontwikkelen die inspelen op specifieke voedingsbehoeften van de consument in ziekenhuizen, de zorg en thuismaaltijden. Het project zal praktijkkennis ontwikkelen en partners bij elkaar brengen om een veralgemeende, herhaalbare en opschaalbare methodiek te ontwikkelen.

  Mark Andries, administrateur-generaal Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO)

  "VLAIO financiert via het ‘FoodCare project’ onderzoek naar de link tussen voeding en gezondheid. We zijn ervan overtuigd dat dit praktijkgerichte en collectieve onderzoek heel wat kansen biedt om de gezondheidszorg in Vlaanderen te verbeteren. Maar naast maatschappelijke, zien we ook economische opportuniteiten voor innovatieve voedingsbedrijven die gezondere en gepersonaliseerde voedingsproducten willen ontwikkelen."

  In de eerste plaats worden voedingsverwerkende bedrijven en hun toeleveranciers betrokken. Zij zijn de belangrijkste vragende partij voor kennis en informatie hoe ze hun processen en recepturen moeten en kunnen aanpassen in functie van de noden van de eindgebruiker. Daarnaast richt dit onderzoeksproject zich op (zorg)organisaties die maaltijden produceren voor specifieke doelgroepen. Lees meer over het FoodCare project.

  Johan Dekeyzer, voedingsbedrijf Dekeyzer-ossaer

  “Als we onze producten kunnen afleveren op een manier waarop zij er een optimale eindkwaliteit mee kunnen bereiken, vormt dit een basis voor langdurige samenwerking.”

  Philippe Snick, Founder Snick EuroIngredients

  “Doordat de ontwikkelde methoden ook (deels) uitgevoerd zullen kunnen worden door onszelf of door onze klant zal dit het overleg en de ontwikkeling van oplossingen samen met onze klanten vergemakkelijken.”

  Gunther Vanoverschelde, Ruddersstove

  “De ontwikkelde protocollen en methoden in FoodCare zullen ons in de toekomst helpen om de ontwikkeling van nieuwe recepturen/producten afgestemd op personen met een zorgbehoefte efficiënter te laten verlopen.”

  Met steun van

   

   Contactpersonen

  Flanders' FOOD

  Inge Arents

  inge.arents@flandersfood.com

  +32 477 69 72 63

  Ellen Fierens

  ellen.fierens@flandersfood.com

  +32 494 91 01 52

  ILVO

  Karen Verstraete

  karen.verstraete@ilvo.vlaanderen.be

  +32 9 272 30 15

  VIVES

  Lien Van den Broeck

  lien.vandenbroeck@vives.be

  +32 51 23 23 30

  POM West-Vlaanderen

  An-Sofie Pinket

  an-sofie.pinket@pomwvl.be

  +32 474 73 10 32

  TUA West

  Charlotte Destoop

  Charlotte.destoop@tuawest.be

  +3256140141

  Kabinet Vlaams Minisiter Hilde Crevits

  Arne De Brabandere

  +32 496 02 98 89

  Nuttige links